zaterdag 2 juli 2011

Waar begin je mee?

Als je een nieuwe woonark wilt laten bouwen op een ligplaats die je goed kent dan weet je waar de zon op en onder gaat. Waar het rustig is of juist meer ‘verkeer’. Vaak weet je dan vrij snel waar je de voordeur, het uitzicht en een terras wilt. Als je de nieuwe ligplaats niet goed kent is het aan te bevelen er veel te komen of te slapen, zodat je op verschillende momenten van de dag en in de week de ruimte en de geluiden ervaart.
Toen we de financiering rond hadden (na 6/ 8 weken) konden we direct aan de slag met een snelle schets. Wij gingen er een avondje voor zitten.
De maximale lengte, breedte en hoogte werd bij ons door de gemeentelijke regels bepaald. Dan stel je jezelf de volgende vragen: Hoeveel ruimte heb je nodig en voor welke activiteit? Waar wil je buiten kunnen zijn? Waar wil je koken, actief zijn of relaxen? Dit alles hangt samen met de vraag of je daar een uitzicht bij wilt of juist meer beschutting. Waar wil je slapen? Dat was voor ons niet zo moeilijk. In een lage ark (bij ons 3.50 m. boven de waterlijn) kun je in de beneden ruimtes alleen bovenlichten plaatsen en bij een nog lagere ark zoals vele in Amsterdam zelfs alleen indirect daglicht. Wel werkt het water om de bak heen zeer isolerend (temperatuur en geluid). Zo'n benedenverdieping is dus uitermate geschikt voor slaapkamers, de badkamer, kastruimtes, een bibliotheek, tv-kamer of rustige werkruimte. De verdeling van de ruimtes was ons snel duidelijk. Dan nog even de raampartijen en het materiaal dat je zichtbaar aan de buitenkant wilt. Dat is meestal moeilijker zelf te bedenken omdat je als leek niet weet wat er allemaal mogelijk is.
TIP: ga vooral kijken op plekken met veel woonarken. Er zijn de laatste jaren heel wat nieuwe arken verschenen en bijna iedereen zal je met open armen ontvangen en verhalen vertellen. De meeste mensen zijn er trots op willen graag hun ervaringen delen.
Goed, die eerste schets zorgt ervoor dat je met elkaar, woonwensen op stelt. Nu kun je gaan overleggen met een ontwerper/ architect en van gedachten wisselen met arkenbouwers over de mogelijkheden binnen jullie budget. Het echte werk is begonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten